خواب نوزاد: از تولد تا 3 ماهگی

نکاتی در مورد برنامه خواب نوزاد و مدیریت آن توسط والدین

در این مقاله پیرامون موضوع خواب نوزاد می خوانید:

  • برنامه خواب نوزاد چگونه است؟
  • چرا الگوهای خواب نوزادان بسیار غیرقابل پیش بینی هستند؟
  • آیا نوزاد تفاوت بین شب و روز را می داند؟
  • آیا چرخه خواب نوزادان با چرخه خواب بزرگسالان متفاوت است؟
  • آیا باید برای نوزادم برنامه ی خواب تعیین کنم؟
  • آیا باید نوزادم را برای غذا دادن بیدار کنم؟
  • آیا می توانم عادات خواب مناسب را به نوزادم را آموزش دهم؟
  • چه زمانی نوزاد من شروع به خوابیدن در طول شب خواهد کرد؟

برنامه خواب نوزاد چگونه است؟

نوزادان به طور میانگین بین 16 یا 17 ساعت در روز می خوابند و گاهی تعداد کمی از آن ها ،حتی در همین سن کم، به ساعات بیشتر یا کمتری نیاز دارند. با این وجود، ممکن است که فقط یک یا دو ساعت بخوایند.

در  سه ماه اول زندگی شان، نوزادتان مدت زمان بیشتری را خواهد خوابید اما بیشتر کودکان بیش از یک روال خواب چهار ساعت در روز یا شب نمی خوابند.

چرا الگوی خواب نوزاد من غیرقابل پیش بینی است؟

داشتن الگوهای خواب نامنظم برای نوزادان از تولد تا 3 ماهگی معمولی است. نوزادان هنوز ریتم شبانه روزی شان را ایجاد نکرده اند. ریتم شبانه روزی یک ریتم ساعت 24 ساعته ی درونی است که که به عنوان چرخه ی خواب/بیداری شناخته شده است و بین زمان های معمول خواب و هشیاری گذر می کند.

الگوهای خواب غیرقابل پیش بینی به دلیل نیاز به مواد مغذی نیز اتفاق می افتد. نوزاد شما ممکن است که هر سه ساعت در ماه اول تولدش و هر سه تا چهار ساعت در ماه دوم تولدش به غذا نیاز داشته باشد. وقتی نوزادتان بزرگتر شود، به غذای شبانه نیاز نخواهد داشت.

خوشبختانه، این الگوهای غیرقابل پیش بینی زیاد طول نخواهند کشید، گرچه وقتی کمبود خواب دارید زمان کش می آید. برخی از نوزادان بطور مداوم مدت طولانی تری را در 3 یا 4 ماهگی بیدار می مانند. سایرین تا زمانی که بزرگ تر شوند، مدت زمان بیداریشان طولانی تر نمی شود.

آیا نوزاد تفاوت بین شب و روز را می فهمد؟

در ابتدا، خیر. تا نوزادتان یک ماهه شود، میزان خواب شبانه با خواب روزانه برابر خواهد بود. در هر زمانی از 6 هفتگی تا 3 ماهگی، ملاتونین (هورمونی که به تنظیم چرخه خواب کمک می کند) و دمای بدنش به او کمک می کنند که چرخه خواب و بیداری اش را شکل دهد تا شب و روز را از هم تشخیص دهد.

آیا چرخه خواب نوزاد با چرخه خواب بزرگسالان متفاوت است؟

 بله. چرخه خواب نوزادان خیلی از چرخه خواب بزرگسالان کوتاه تر است. نوزادان حدوداً نصف زمان خواب خود را در خواب با حرکت سریع چشم (REM) می گذرانند. در مقابل، فرزندان بزرگ تر و بزرگسالان زمان کمتری را در خواب REM نسبت به خواب غیر  REM سپری می کنند. احتمالا دلیل اینکه نوزادان خواب REM بیشتری دارند این است که این خواب برای رشد خارق العاده ای که در ذهن اتفاق می افتد، لازم است.

خواب REM گاهی اوقات «خواب فعال» نامیده می شود زیرا معمولا پایین پلکشان چشم های نوزادتان حرکت می کند و دست ها و پاهایشان ناگهان تکان می خورد یا به هم می پیچد. سپس، به مرحله ی خواب غیر REM می رسد که این خواب را «خواب ساکت» می نامند که در آن پیچ و تاب خوردن های نوزاد متوقف شده، تنفسش عمیق تر شده و احتمالا بیدار کردنش سخت تر خواهد بود. ممکن است که نوزادتان در یک چرخه خواب چندین بار بین خواب REM یا خواب غیر REM، تغییر حالت دهد.

آیا باید برای نوزادم برنامه ی خواب تعیین کنم؟

نه، خصوصا در هفته های اول. عادی است که نوزادتان الگوی خواب نامنظمی داشته باشند. بخشی از آن به علت نیاز مکرر به غذا و خواب زیاد است.

با این حال می توانید در ماه های اولیه با تعیین مکان خواب ثابت و روال زمان چرت زدن، کمابیش برنامه ای ایجاد کنید. هم زمان با شروع تنظیم ریتم خواب، داشتن این برنامه های روزمره در مورد مکان و معرفی عادات خواب مناسب می تواند به نوزاد کمک کند که همینطور که بزرگ تر می شود، راحت تر به برنامه زمان خواب عادت کند.

آیا باید نوزادم را برای غذا دادن بیدار کنم؟

 بطور کلی، خیر. نوزادان سالم معمولا خودشان در زمان گرسنگی از خواب بیدار می شوند. با این وجود، اگر نوزادتان شامل هر یک از موارد زیر میشود، از دکتر نوزادتان درمورد غذادهی شبانه در ماه های اول مشورت بگیرید:

  • به طور پیوسته رشد می کند و وزنش زیاد می شود.
  • بعد از بیش از چهار یا پنج ساعت خواب، برای غذا بیدار می شود.
  • هشت تا دوازده بار در طول روز شیشه یا شیر مادر می خورد (نوزادانی که شیر مادر می خوردند، معمولا تعداد دفعات بیشتری تغذیه می شوند).
  • حداقل چهار پوشک خیس دارد و حداقل سه بار در روز مدفوع کرده است (بیشتر نوزادانی که شیر مادر می خورند، دفع مدفوع مکررتری دارند).

آیا می توانم عادات خواب مناسب را به نوزادم آموزش دهم؟

در زیر عادات خواب سالمی که می توانید برقرار کنید، آورده شده.

به نوزادتان فرصت چرت زدن مداوم را بدهید

در هفته های شش تا هشتم، اکثر نوزادان قادر به بیدار ماندن بیش از دو ساعت نیستند. اگر بیشتر از آن صبر کنید تا نوزادتان را بخوابانید، ممکن است که خیلی خسته شود و خواباندنش دشوار شود.

تفاوت بین روز و شب را به نوزادتان آموزش دهید

برخی از نوزادان شب زنده دار هستند و تازه زمانی که شما می خواهید به تختخواب بروید، بیدار می شوند و سایر نوزادان ممکن است سحر خیر باشند. در هفته های اول، کار چندانی از دستتان بر نمی آید. اما وقتی نوزادتان حدودا 2 هفته ای شد، می توانید به او آموزش دهید تا شب را از روز تشخیص دهد.

در طول روز، وقتی که هشیار و بیدار است، می توانید:

  • با او تا حدی که می توانید، تعامل برقرار کنید و بازی کند.
  • خانه و اتاقش را روشن نگه دارید.
  • در مورد کاهش صداهای معمول روزانه مثل صدای ماشین ظرف شویی نگران نباشید.

در طول شب، می توانید موارد زیر را برای کمک کردن به نوزادتان استفاده کنید تا بفهمد که شب زمان خوابیدن است:

  • تعاملاتتان را بی سرصدا و ساکت ادامه دهید.
  • سطح روشنایی و صداها را کم نگه دارید.

نشانه های خستگی نوزادتان را یاد بگیرید

به زودی حس ششمی در مورد ریتم و الگوهای روزانه ی نوزادتان پیدا خواهید کرد و به طور غریزی، زمانی که آماده ی زود خوابیدن یا چرت زدن هست را خواهید دانست. اما اگر شما فهمیدن نشانه های خواب آلودگی برایتان سخت است، سعی کنید که او را تا حد ممکن سریع به تختخواب ببرید. اگر خیلی خسته شود، آرام گرفتن و خوابیدن برایش دشوار تر می شود.

  • مالیدن چشم هایش
  • کشیدن گوش هایش
  • بهانه گیری بیش از حد معمول

برنامه زمان خواب را برای نوزادتان شروع کنید

برای ایجاد برنامه ی زمان خواب هرگز زود نیست. این برنامه می تواند شامل چیزهای کوچک و ساده ای باشد:

  • پوشک نوزادتان را برای خوابیدن عوض کنید.
  • نوزادتان را با سینه یا شیشه شیر دهید.
  • لالایی بخوانید یا موسیقی پخش کنید.
  • او را بوسِ شب بخیر کنید.

نوزادتان را وقتی خواب آلود اما هوشیار است، در تختش بگذارید

وقتی نوزاد 6 تا 8 هفته ای شد، زمانی که خواب آلود ولی هوشیار است، او را در گهواره اش بخوابانید. این کار با همه ی نوزادان کم سن و سال عملی نیست. می توانید دوباره وقتی که کمی بزرگ تر شد، این کار را امتحان کنید.

انتظار چند مرحله آزمون و خطا را در حین امتحان بهترین رویکرد برای نوزادتان داشته باشید. برای مثال، ممکن است که نوزادتان را روی تخت بگذارید، کتابی بخوابید و قبل از اینکه تنهایش بگذارید او را چند دقیقه نوازش کنید.

برخی از متخصصین خواب مخالف تکان دادن و شیر دادن به کودکانتان برای خوابیدن، حتی در سن کم، هستند. البته همه با این روش موافق نیستند پس روشی که برای خانواده تان کارایی دارد را انجام دهید.

چه زمانی نوزاد من شروع به خوابیدن در طول شب خواهد کرد؟

به نوزادتان بستگی دارد. معمولا تا 6 ماهگی، بیشترِ – نه همه ی – نوزادان قادرند که در طول شب، 8 تا 12 ساعت با یک بیداری کوتاهِ بدون تغذیه، بخوابند. اما این بدین معنا نیست که نوزاد شما هم این کار را انجام خواهد داد. برخی از نوزادان تا قبل از 3 ماهگی، تا 8 ساعت در شب می خوابند اما بسیاری از آن ها تا زمانی که بزرگ تر شوند، این قدر طولانی نمی خوابند.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا