چگونه بخشندگی را به کودکان آموزش دهیم؟

راهنمای آموزش بخشندگی به بچه های 3 و 4 ساله

در این مقاله پیرامون بخشندگی می‌خوانید:

  • در این سن چه انتظاری از کودکان داشته باشیم؟
  • چه اقداماتی برای آموزش بخشندگی انجام دهیم؟

در این سن چه انتظاری از کودکان داشته باشیم؟

در سنین پیش از دبستان، کودکان در مرحله اجتماعی شدن قرار دارند. دوستی ها اهمیت پیدا می کنند و فعالیت های گروهی یکی از سرگرمی های مورد علاقه ایشان است. این بدان معنی است که کودک شما گاهی سخاوتمندی نشان خواهد داد – او بازی با آجرک هایش را نوبتی می کند یا کلوچه های خود را به اشتراک می گذارد – اما این اقدامات متداوم نخواهند بود و همیشه هر وقت که شما بخواهید اتفاق نمی افتند.

خبر خوب این است که این بی ثباتی کاملاً طبیعی است. کودکان در این سن هنوز اول به فکر خودشان هستند. آن ها همچنین ارزش زیادی برای وسایل شخصی قائل هستند، بنابراین به راحتی آن ها را تقسیم نمی کنند. پاول کلمن، روانشناس، مشاور خانواده و نویسنده کتاب چگونه این را به بچه های خود بگوییم، می گوید: “ما فکر می کنیم که یک اسباب بازی فقط یک سرباز پلاستیکی یا یک عروسک باربی است، اما هویت یک کودک در آن نفهته است.”

با این حال کودکان گاهی از خود سخاوت نشان می دهند و شما می توانید از این فرصت ها برای تشویق چنین رفتاری بهره ببرید. یک راه خوب برای شروع تمرکز بر اشتراک گذاری است.

چه اقداماتی برای آموزش بخشندگی انجام دهیم؟

بعد از این که سطح انتظارات خود از کودک را تنظیم کردیم باید رفتار او را به دقت مشاهده کنیم و در جایی که واقعا نیاز به دخالت ما وجود دارد، یکسری اقدامات را برای جهت دادن به رفتارش به کار بگیریم. در ادامه بعضی از اقداماتی که می تواند به رشد و تقویت بخشندگی کودکان می پردازیم.

سخاوت را به نمایش بگذارید

آموزش از طریق مثال یکی ازموثرترین روش های تأثیرگذاری بر رفتار کودک شماست. بنابراین در هنگام ناهار، بپرسید، “عزیزم، یک لقمه از ساندویچ من می خوای؟ بیا با هم تقسیم کنیم.” به اشتراک گذاشتن یک فعالیت سرگرم کننده نیز این احساس را ایجاد می کند: “من دارم باغ رو آبیاری می کنم – بیا شریکی شلنگ رو استفاده کنیم.” هرچه بیشتر از کلمه “اشتراک” استفاده کنید، زودتر معنی آن را می آموزد.

در مورد خواسته ها و نیازهای دیگران بحث کنید

وین دوسیک، نویسنده کتاب قوانین طلایی: ده ارزش اخلاقی والدین برای آموزش فرزندانشان، می گوید: “شما در تلاشید که کودک خود را اجتماعی کنید تا جهانی بزرگ تر از خودش را ببیند.” بنابراین وقتی کودک تان در فروشگاه مواد غذایی می گوید: “من شیر شکلات می خوام!” می توانید پاسخ دهید، “خوب، این چیزیه که تو می خوای. حالا، فکر می کنی بابا چی رو دوست داره؟ برای اون باید چی ببریم خونه؟” دوسیک می گوید: “از این طریق، شما فقط نمی گویید، ” هی، خودخواه نباش! ” “در عوض، به لطیف ترین حالت به او می گویید:” از نیازهای دیگران آگاه باش.”

به کودک خود بیاموزید که اشتراک گذاری می تواند موقتی باشد

او احساس بهتری خواهد داشت وقتی که بداند می تواند به دوستش اجازه دهد از اسباب بازیش استفاده کند و سپس آن را پس بگیرد. بنابراین برایش توضیح دهید، ” فعلاً عروسکتو قرض گرفته. نمی خواد اونو با خودش ببره خونشون، اون عروسک هنوزم مال خودته.”

نشان دهید که خودخواهی را نمی پسندید

مواخذه های محکم و منسجم، اما نه سخت، به کودک شما موضع خانواده در مورد سخاوت و بخشندگی را می آموزد. می توانید بگویید: “من دوست ندارم وقتی همه اسباب بازی ها رو برای خودت می خوای.” “ما تو خونواده مون وسایلمون رو با هم به اشتراک می ذاریم. لطفاً بذار برادرت هم بعضی از اونا رو داشته باشه.” سعی کنید به مجازات متوسل نشوید. این احتمالاً او را سرکش تر خواهد کرد نه سخاوتمندتر.

حسابی برای بخشندگی تحسینش کنید

 هر زمان که کودک پیش دبستانی شما چیزی را شریک شد، به او بگویید که چقدر باعث خوشحالی شما می شود. می توانید بگویید “تو خیلی خوبی که شکلاتت رو با من شریک شدی!”  یا “خیلی بهت افتخار می کنم که عروسکتو به خواهرت هم دادی.” او خوشحال خواهد شد که شما را راضی کرده است و در نهایت رفتار سخاوتمندانه به طور طبیعی تری در او نهادینه خواهد شد.

بعضی از اسباب بازی ها را کنار بگذارید

به اشتراک گذاشتن همه چیز آسان نیست. کلمن خاطرنشان می کند: “شما لزوماً دوست ندارید همسایه تان با ماشین جدیدتان رانندگی کند.” کودک شما ممکن است سهیم شدن را راحت تر یاد بگیرد اگر بداند بعضی از چیزهای مورد علاقه اش فقط برای اوست. اگر قرار است دوستی بیاید و فرزندتان کفش های جدیدش را خیلی دوست دارد، بگذارید از قبل آن ها را پنهان کند. به او بگویید لازم نیست که آن ها را به اشتراک بگذارد چون مخصوص هستند، اما توضیح دهید که دیگر اسباب بازی های او برای بازی هر دو کودک خواهد بود.

بگذارید فرزندتان از همسالان خود یاد بگیرد

بهترین راه برای یادگیری سهیم شدن این است که دوستانش به او بیاموزند – و آن ها این کار را خواهند کرد! سعی کنید در هر جدال بر سر اسباب بازی ها دخالت نکنید. بچه ها وقتی متوجه شوند رفتار خودخواهانه همبازی ها را از آن ها دور می کند سرانجام می فهمند که چگونه سازش کنند و بخشنده باشند.

به دنبال دلایل بخل او باشید

اگر سهیم شدن همچنان برای فرزندتان مشکل است، سایر مسائل زندگی او را بررسی کنید. گاهی اوقات کودکان با محکم چسبیدن به یک دارایی محبوب به تحولات سخت واکنش نشان می دهد. کلمن توضیح می دهد، در این صورت، “او فقط به آن چیز چسبیده چون به یک محافظ امنیتی اضافی نیاز دارد.” سعی کنید ناامید نشوید. به او زمان و حمایت لازم را بدهید تا بتواند روی آنچه که واقعاً آزارش می دهد کار کند و درس های سهیم شدن و بخشندگی را بگذارید برای بعد.

امتیاز دهید
منبع
Baby Center

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا