انگیزه ذاتی و انگیزه بیرونی، تفاوتشان چیست؟

دانستن اینکه چه عواملی شما را به انجام کاری سوق می دهد، می تواند به ایجاد انگیزه در شما کمک کند

در این مقاله، تفاوت بین انگیزه ذاتی و بیرونی را بررسی خواهیم کرد.

فهرست مطالب

انواع انگیزه

در روانشناسی دو نوع انگیزه وجود دارد: انگیزه ذاتی وانگیزه بیرونی. برای درک تفاوت بین انگیزه ذاتی وانگیزه بیرونی، آن ها را بطور مختصر بررسی می کنیم.

انگیزه ذاتی چیست؟

انگیزه ذاتی یعنی شرکت در فعالیت به خاطر خود آن فعالیت. یعنی از فعالیت لذت می برید چون سرگرم کننده یا چالش برانگیز است، نه به این دلیل دریافت پاداش یا جلوگیری از مجازات. به عنوان مثال، در مورد آنچه در زندگی روزمره تنها برای لذت بردن از آن انجام می دهید، فکر کنید. اگر این مقاله را از روی علاقه و کنجکاوی می خوانید و از یادگیری بیشتر در مورد آن لذت می برید، پس انگیزه ذاتی دارید.

انگیزه بیرونی چیست؟

انگیزه بیرونی به معنای انجام کاری نه از روی لذت، بلکه برای کسب پاداش یا جلوگیری از مجازات است. این برعکس انگیزه ذاتی است. اگر این مقاله را برای آماده شدن برای امتحان یا نوشتن مقاله می خوانید، یعنی انگیزه بیرونی دارید.

انگیزه ذاتی و بیرونی می توانند همزمان وجود داشته باشند

گرچه با هم در تضاد هستند، گاهی اوقات ممکن است انگیزه ذاتی وانگیزه بیرونی همزمان وجود داشته باشند. به عنوان مثال، ممکن است دلیلتان برای مطالعه روانشناسی این باشد که از یادگیری درمورد این موضوع لذت می برید، اما همزمان به دنبال کسب نمره خوب هم هستید. پس هم انگیزه ذاتی و هم انگیزه بیرونی برای مطالعه دارید.

تفاوت بین انگیزه ذاتی و انگیزه بیرونی

تفاوت انگیزه ذاتی و انگیزه بیرونی در علت انجام کار نهفته است. افراد می توانند فعالیت یکسانی را از روی اهداف مختلف و در نتیجه انگیزه های مختلف انجام دهند. در اینجا چند مثال آورده شده است.

انگیزه ذاتی انگیزه بیرونی
رفتن به مدرسه از روی لذت یادگیری رفتن به مدرسه برای جلوگیری از مجازات
تمرین تنیس برای سرگرمی تمرین تنیس برای کسب جایزه
شستن ظرف ها از روی علاقه به نظافت شستن ظرف ها برای دریافت پول توجیبی اضافه
یادگیری پیانو از روی لذت ساخت آهنگ با آن یادگیری پیانو برای خوشحال کردن والدین

چه چیزی باعث انگیزه ذاتی می شود؟

انگیزه ذاتی ناشی از پاداش های ذاتی روانشناختی است. پاداش های ذاتی احساسات مثبتی هستند که با انجام خود فعالیت ایجاد می شوند. نمونه هایی از پاداش های ذاتی عبارتند از:

  • احساس صلاحیت در هنگام کسب مهارت جدید،
  • احساس موفقیت هنگام پیشرفت در کار خود،
  • احساس تعلق هنگام شرکت در فعالیت های گروهی، و
  • احساس هدف دار بودن هنگام داوطلب شدن در پناهگاه یا درس دادن به یک سال پایینی.

چه چیزی باعث انگیزه بیرونی می شود؟

انگیزه بیرونی ناشی از پاداش های روانشناختی یا ملموس است. پاداش های ملموس همیشه خارجی هستند، اما پاداش های روانشناختی گاهی از درون نشات می گیرند. مثال هایی از پاداش هایی که منجر به انگیزه بیرونی می شود:

  • ملموس – اسباب بازی جدید، پول توجیبی اضافی، جایزه و غیره.
  • روانشناختی – تحسین، عدم انتقاد و غیره.

کدام یک بهتر است؟ انگیزه ذاتی یا انگیزه بیرونی؟

انگیزه های مختلف می توانند کیفیت عمل را به میزان قابل توجهی تحت تأثیر قرار دهد گرچه می توانند همان رفتار را برانگیزند. محققان دریافتند که وقتی افراد انگیزه ذاتی دارند، کیفیت فعالیت آن ها بهتر و در نتیجه منجر به عملکرد بهتر، به ویژه در دراز مدت می شود. این افراد پرشورتر بوده و احساس تعهد شخصی قوی تری دارند. در مواجهه با مشکلات پایدارتر هستند و همچنین خلاق تر بوده و احتمال دستیابی به ایده ها و راه حل های جدید در آن ها بیشتر است. اگرچه به نظر می رسد انگیزه ذاتی بهتر از انگیزه بیرونی است، اما مواقعی وجود دارد که انگیزه بیرونی مانند انگیزه ذاتی عمل می کند. این اتفاق زمانی می افتد که دلیل انجام کاری با ارزش های خود فرد همسو بوده و بنابراین فرد می تواند آن را نهادینه کند.

علم انگیزه

دانستن اینکه چه عواملی شما را به انجام کاری سوق می دهد، می تواند به ایجاد انگیزه در شما کمک کند. در هر زمان ممکن، با جستجوی جنبه هایی از فعالیت که برایتان جالب است یا دلایلی که به شما در نهادینه کردن هدف کمک می کند، انگیزه ذاتی بیابید. تحقیقات نشان می دهد که سه عامل زیر انگیزه شخص را بیشتر تحت تأثیر قرار می دهند:

  1. 1. استقلال

فرد فقط زمانی می تواند انگیزه ذاتی داشته باشد که احساس کند استقلال انتخاب دارد، تصمیم گیری برای مشارکت باید یک “انتخاب آزاد” و بدون هیچ قید و شرطی باشد.

  1. 2. حس صلاحیت

یکی از بزرگترین انگیزه های ذاتی، احساس شایستگی است. وقتی فرد کار دشواری را انجام می دهد یا مهارت جدیدی به دست می آورد، احساس موفقیت می کند و به احتمال زیاد دوباره این کار را انجام می دهد.

  1. وابستگی

از دیگر عواملی که می تواند انگیزه ذاتی را تحت تأثیر قرار دهد، وابستگی است که بر چگونگی احساس ارتباط، امنیت، احترام و مورد اهمیت بودن فرد دلالت دارد.

5/5 - (3 امتیاز)
منبع
parentingforbrain.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا