اهمیت بازی برای کودکان

9 مزیت شگفت انگیز بازی کردن برای رشد کودکان

در این مقاله خواهید خواند :

در این مقاله به 9 مزیت شگفت انگیز بازی کردن در رشد کودک خواهیم پرداخت. همچنین نتایج تحقیقاتی را بررسی خواهیم کرد که اهمیت بازی کردن را برجسته می کند. بسیاری از والدین به طور غریزی اهمیت بازی کردن برای کودکان را می دانند، اما علی رغم مزایای زیاد آن، به ندرت بازی را با یادگیری مرتبط می دانیم.

برای بیشتر افراد، یادگیری شامل بدست آوردن یک مهارت جدید خاص، مانند حفظ الفبا، شمارش، نوشتن و… است. آن ها غالبا معتقدند که بازی کردن فقط برای تفریح است مربوط به هیچ یادگیری واقعی نمی شود. با این حال، طبق مطالعات بازی یعنی یادگیری. بچه ها از طریق بازی کردن یاد می گیرند. اهمیت بازی کردن در اوایل کودکی را نمی توان دست کم گرفت زیرا بازی برای رشد کودک ضروری است.

9 مزیت بازی کردن:

  1. تحریک رشد اولیه مغز:

بازی کردن می تواند از جهات مختلف رشد مغز کودک را ارتقا بخشد، از جمله تامین تجربیات مهم زندگی به عنوان پیش زمینه ی رشد مغز. مغز کودکان مجهز به تعداد بیش از حدی از اتصالات سلول مغزی (سیناپس) است. تولید بیش از حد سیناپس ها موجب می شود اطلاعات گرفته شده از سال های اولیه زندگی برای ساخت پایه و اساس مغز بکار رود. محیط سرشار از بازی و ابزار بازی، تجربه های زندگی کامل را برای ساختن این پایه و اساس فراهم می کند. اگر این تجربه ها نباشند ارتباط سیناپس ها از بین خواهد رفت. دانشمندان علوم اعصاب دریافتند که پر کردن محیط با اسباب بازی ها و بازی ها می تواند ساختار شیمیایی و فیزیولژی مغز را تغییر دهد. آن ناحیه از مغز که با پردازش شناختی بیشتر مرتبط است (قشر مغز) بیشتر از سایر قسمت های مغز از محیط پر محتوا و بازی کردن بهره می برد.

  1. بهبود هوش

بازی کردن در سالهای اولیه زندگی باعث می شود فرد در آینده از هوش بالاتری برخوردار شود. مطالعه ای توسط دانشگاه آرکانزاس نشان می دهد که بطور منظم به کودکان اسباب بازی دادن منجر به بالا رفتن ضریب هوش کودک در سن سه سالگی می شود. بعد از مدتی روانشناسی به نام ادوارد فیشر 46 مطالعه انجام شده در زمینه بازی را تحلیل کرد. او دریافت که بازی کردن می تواند باعث پیشرفت شناختی، زبان شناسی و اجتماعی کودک شود.

فایده بازی کردن

  1. جرقه تفکر خلاقانه

شاید بارزترین فایده بازی کردن این باشد که خلاقیت کودک را افزایش می دهد. خلاقیت با تفکر واگرا همراه است، که بسیاری از راه حل های ممکن را مورد بررسی قرار می دهد و معمولا ایده های خلاقانه تولید می کند. بسیاری از مطالعات نشان داده است که بازی کردن ارتباط بسیاری با تفکر واگرا دارد.

برای آزمایش این ارتباط، محققان در یک بررسی بطور تصادفی 52 کودک 6 تا 7 سال را به دو فعالیت اختصاص دادند. در اولین فعالیت، بچه ها متنی را از روی یک تخته سیاه کپی می کردند. در دومی بچه ها با خمیر نمکی بازی می کردند. سپس از همه کودکان خواسته شد که یک فعالیت خلاقانه انجام دهند. گروهی از 10 داور دریافتند که فعالیت هایی که توسط بچه های گروه خمیر نمکی انجام شد کیفیت خلاقانه بیشتری نسبت به گروه دیگر داشت.

مطالعات دیگر همچنین بازی آزاد، بویژه بازی وانمودی (مانند خاله بازی که کودک نقش افراد و شغل های مختلف را اجرا می کند) را با پیشرفت چشمگیر در تفکر واگرا همراه دانسته است. بازی آزاد یک بازی بدون ساختار است که کودکان را تشویق میکند که خودشان بازی هایشان را کشف و طراحی کنند. بازی وانمودی نیازمند این است که کودک سناریوها را تصور کرده و سپس آنها را عملی کند. آزادی این نوع بازی ها باعث می شود کودکان خلاق شوند. تخیل باعث ایجاد خلاقیت می شود و برخی از تحقیقات نشان داده است که نوجوانان خلاق در دوران کودکی دوستان خیالی داشته اند.

  1. بهبود ارتباطات، واژگان و زبان

ارتباط بین بازی در سال های اولیه و مهارت های ارتباطی آینده در تحقیقات مشهود است. یک مطالعه به دنبال درک این مسئله بود که آیا بازی کردن منفعتی برای ارتباط دارد یا خیر؟ محققان مشاهده کردند که وقتی یک نوزاد شروع می کند به بازی با اسباب بازی چه اتفاقی می افتد. آن ها دریافتند که اگر مادر با بازی و نام گذاری اسباب بازی ها واکنش نشان دهد، کودک-وقتی که سه ماه بعد آزمایش شود- مهارت های زبانی بهتری خواهد داشت.

یک مطالعه دیگر که توسط دانشگاه جورجیا انجام شد 65 بچه ی مهدکودکی را به مدت 4 هفته در کلاس هایشان تحت نظر گرفت. وجود بازی، بویژه بازی وانمودی منجر به بهبود عملکرد در پیش خوانی، زبان و نوشتن می شود. فایده ی بازی وانمودی در این است که باعث می شود کودکان در هنگام صحبت کردن واژگان خود را تمرین کرده و برای درک دیگران تلاش کنند. در حین بازی اجتماعی، آن ها اغلب جواب رفتار و حرف های یکدیگر را می دهند تا به توافق برسند.

بهبود ارتباطات، واژگان و زبان

  1. کنترل تکانه و تنطیم احساسات بهتر

خودتنظیمی یکی از اساسی ترین مهارت های آمادگی برای مدرسه است. کودکان خویشتن دار می توانند منتظر شوند تا نوبتشان شوند، در برابر وسوسه برای برداشتن وسایل بچه های دیگر مقاومت می کنند، احساسات منفی خود را کنترل می کنند،  و فعالیت های چالش برانگیز را با پافشاری به انجام می رسانند.

در یک تحقیق در نیوزلند، روانشناسان چگونگی برخورد کودکان با اتفاقات منفی را در طول بازی وانمودی بررسی کردند. آن ها دریافتند که کودکانی که بیشتر با سرپرستان خود بازی وانمودی می کنند در تنظیم احساسات خود برای ادامه بازی بهتر بودند. کنترل احساسات نه تنها برای موفقیت تحصیلی ضروری است بلکه می تواند منجر به موفقیت اجتماعی کودک شود. در پیش دبستانی، کودکانی که کنترل عاطفی بهتری دارند دوست داشتنی تر و از لحاظ اجتماعی شایسته تر هستند.

  1. کسب صلاحیت اجتماعی و همدلی

بازی کردن در تقویت رشد اجتماعی کودکان بسیار مهم است. بازی فعالانه ی بدون ساختار با دیگران – مثل والدین ، خواهر و برادر و همسالان _ فرصتی مهم برای تقویت مهارت های اجتماعی است. هنگام بازی، عمل وانمود کردن و همچنین مذاکره با همسالان مهارت های اجتماعی کودک را ارتقا می بخشد.

بازی کردن همچنین فرصت یادگیری تعامل اجتماعی را برای کودکان فراهم می کند. کودکان در حین بازی با یکدیگر همکاری، پیروی از قوانین، پرورش خویشتن داری و بطور کلی همراهی با دیگران را یاد می گیرند. روانشناسان دریافتند که میزان و پیچیدگی بازی های تخیلی توسط پیش دبستانی ها، مهارت های اجتماعی و محبوبیت و همچنین فعالیت های اجتماعی مثبت آن ها را به میزان قابل توجهی بهبود می بخشد.

کودکان بازیگوش نسبت به کودکانی که کمتر بازی می کنند شادترند، بهتر خود را وفق می دهند، همکاری بیشتری نشان داده و محبوبیت بیشتری از همسالان خود دارند. کودکانی که بیشتر بازی می کنند همدلی بیشتری کسب می کنند که یکی دیگر از عناصر ضروری پیشرفت مهارت های اجتماعی است. این قبیل کودکان در آینده درک بهتری از احساسات و باورهای دیگران خواهند داشت.

9 مزایای شگفت انگیز بازی کردن

  1. سلامت جسمی و روحی بهتر

می دانیم که بازی کردن باعث تنظیم احساسات می شود، که برای انعطاف پذیری و سلامت روحی کودک ضروری است. بازی هایی که شامل فعالیت های فیزیکی است باعث افزایش مهارت های حرکتی، قدرت و استقامت می شود که برای سلامتی جسمی مفید است.

  1. آموزش درس زندگی

بازی کردن به کودکان در کسب توانایی حل مشکلات کمک می کند. شبیه سازی مشکلات زندگی در بازی وانمودی، به کودکان کمک می کند تا به روش خودشان از پس مشکلات برآیند. همچنین برای کودکان فرصت امنی را فراهم می کند تا مهارت ها و نقش های اجتماعی آینده را تمرین کنند. وقتی کودکان نقش های مختلف را امتحان می کنند، یاد می گیرند که دیدگاه های مختلفی را در پیش بگیرند که این کار به تفکر انتزاعی آن ها کمک خواهد کرد.

  1. تقویت ارتباط با سرپرستان و همسالان

والدینی که با فرزندان خود بازی می کنند پیوند قوی تری با آن ها تشکیل می دهند. حتی یک بازی ساده مثل دالی بازی می تواند لحظه ی محبت آمیز ویژه ای را هم برای مادر هم برای کودک بوجود آورد. این تعامل ها تجربیات مثبت زندگی را برای تحریک رشد مغز کودکان فراهم می کند. در آخر، لحظه های شاد و جالب با ارزش ترین هدایایی هستند که می توانیم به فرزندانمان هدیه دهیم.

مزایای بازی با کودک

نظرات نهایی درمورد بازی

از آنجا که بازی کردن یک امر ضروری در رشد کودک است، پیش دبستانی های مبتنی بر بازی محیط یادگیری بهتری نسبت به سایر پیش دبستانی ها فراهم می کنند. در هنگام انتخاب پیش دبستانی، والدین باید به مواردی از جمله چگونگی برگزاری کلاس ها، استفاده از “بازی برای یادگیری”، و میزان بازی آزاد، توجه کنند.

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا