5 علامت هشدار دهنده اعتیاد کودک به وسایل الکترونیکی

آشنایی با علائم اعتیاد به وسائل الکترونیکی و راهکارهایی برای کنترل آن

تصور اعتیاد داشتن به وسایل الکترونیکی ترسناک است، بخصوص که ممکن است برای کودکتان مضر باشد. در اینجا پنج علامت هشداردهنده آمده که طبق نظر کارشناسان و آکادمی کودکان آمریکا باید نسبت به آن ها آگاه باشید.

امروزه بسیاری از والدین نگران مدت زمانی که بچه ها جلوی وسایل الکترونیکی میگذرانند، هستند و جدا کردن بچه ها از این وسایل برایشان مشکل است. هرچند کارشناسان این زمینه درمورد اینکه آیا مصرف محتوای دیجیتال و رسانه اعتیاد محسوب می شود یا نه اختلاف نظر دارند، ولی بسیاری از والدین مشکلی با استفاده از این اصطلاح برای توصیف رفتار فرزندشان ندارند.

بلیر لنت، کارشناس نوجوانانِ FamilyEducation و مالک The Complete Student میگوید: “وقتی وسایلی مانند آی پد وارد بازار شدند، به والدین گفته شد که استفاده از این دستگاه ها باعث می شود بچه ها سریعتر و موثرتر مهارت های خواندن و ریاضی را یاد بگیرند. خیلی از والدین با اشتیاق زیاد بچه هایشان را به استفاده از این دستگاه ها تشویق می کردند. متاسفانه، مدرکی برای پیشتیبانی از این ادعاها موجود نیست. هیچ جایگزینی برای ارتباط میان والدین و بچه ها یا برای بازی های فضای باز قدیمی وجود ندارد.”

جای تعجب ندارد که خیلی از والدین می خواهند فرزندشان را از وسایل الکترونیکی جدا کنند و شاید دلیل خوبی هم برای این کار دارند. در بررسی جدیدی که در ژانویه 2020 منتشر شده است آمده که کودکانی که روزانه 3 ساعت یا بیشتر جلوی دستگاه های دیجیتال وقت می گذرانند در آینده زندگی شان از سلامت کمتری برخوردار خواهد بود.

تحقیقی که قبلا توسط دانشگاه میشیگان انجام شده نشان می دهد که مدت زمانی که کودکان زیر دو سال به صفحه نمایش نگاه می کنند، دو برابر بچه های دوساله 20 سال قبل است. این میانگینِ روزانه 3.05 ساعت جلوی صفحه نمایش در 2014، بیش از دوبرابر میزانی است که آکادمی کودکان آمریکا توصیه می کند.

باوجود آمار ترسناک و حتی استفاده از کلمه اعتیاد، استفاده از تکنولوژی جنبه های مثبتی هم دارد، زیرا ثابت شده که بعضی وسایل الکترونیکی ابزارهای  تاثیرگذاری برای یادگیری در خانه و کلاس هستند.

علائم هشداردهنده اعتیاد به صفحه نمایش

تصور اعتیاد داشتن به وسایل الکترونیکی ترسناک است، بخصوص وقتی احتمال ضرر رساندن به کودکتان باشد. در اینجا پنج علائم آمده که باید مراقبشان باشید:

1- از دست دادن علاقه به دیگر فعالیت ها

آیا ترجیح می دهند زمان خود را صرف تماشای ویدئوهای آپارات کنند تا اینکه بیرون بازی کرده یا در فعالیت های ورزشی شرکت کنند؟ این یک هشدار است که باید حواستان به آن باشد.

2- استفاده از وسایل الکترونیکی به عنوان عامل شادی

اگر فرزندتان برای “افزایش” شادی به وسایل الکترونیکی نیاز دارد یا هنگام ناراحتی برای آرام شدن به آن ها رو می آورد، این می تواند نشانه وابستگی زیادی به صفحه نمایش باشد.

3- استفاده پنهانی از وسایل الکترونیکی

تا حالا مچ آن ها را هنگام استفاده از گوشی یا دیگر دستگاه های دیجیتال بعد از زمان خاموشی گرفته اید؟ یا وقتی که باید تکالیف یا کارهای روزانه را انجام می دادند؟ این می تواند نشانه رابطه ناسالم با صفحه نمایش باشد.

4- وسایل الکترونیکی در رابطه هایشان تداخل ایجاد می کنند

چه درمورد رابطه با خانواده یا دوستان، این روابط نباید وابسته به صفحه نمایش باشند. در خانه، استفاده از وسایل الکترونیکی می تواند باعث دعوا شود و یا مانع گذراندن وقت کافی با دوستان شود.

5- تجربه علائم ترک

اگر گرفتن گوشی، بازی ویدئویی، آی پد، و… از بچه ها دعوایی مداوم و آزاردهنده است، احتمالا درحال تجربه علائم ترک هستند.

نحوه کنترل اعتیاد به صفحه نمایش

اگر فکر می کنید فرزندتان بیش از حد زمانش را جلوی صفحه نمایش می گذراند یا یک یا چند تا از علائم بالا را نشان می دهد، شاید وقت آن رسیده که به دنبال راه هایی برای برطرف کردن وابستگی آن ها باشید. در اینجا چند روش برای کمک به کاهش زمان استفاده از وسایل الکترونیکی آمده است که می توانید آن ها را درنظر بگیرید:

مدت زمانی که از وسایل الکترونیکی استفاده می کنید را کاهش دهید

خودتان الگو باشید! اگر بچه ها در هر سنی ببینند که شما مدام از گوشی، کامپیوتر یا تلویزیون استفاده می کنید، آن ها هم میخ واهند همین کار را بکنند. سعی کنید اطراف بچه هایتان کمتر از وسایل الکترونیکی استفاده کنید و آن ها را تشویق کنید تا با بقیه ویدئو تماشا کرده یا بازی کنند تا اینکار تبدیل به یک فعالیت خانوادگی شود. لِنت میگوید: “من پیشنهاد می کنم یک لیست از انتظارات روزانه ای که از بچه هایتان دارید تهیه کنید. این لیست بر اساس سن فرزندتان تغییر می کند. اگر فرزندتان واکنش شدیدی به اینکار نشان داد، با او درمورد اعتیاد به وسایل الکترونیکی صحبت کنید. برایش توضیح دهید که چیزی که از او می خواهید حداقل انتظارات برای مشارکت در خانواده است. به او بگویید دنبال کردن برنامه جدید هفتگی باعث می شود آخر هفته ها محدودیت ها کمتر شوند.”

یک برنامه استفاده از رسانه ی خانوادگی تهیه کنید

آکادمی کودکان آمریکا پیشنهاد می کند: رسانه باید برای شما و در چارچوب ارزش های خانوادگی و روش پرورش فرزندانتان عمل کند. اگر از رسانه با آگاهی و بطور مناسب استفاده کنید، باعث افزایش کیفیت زندگی روزانه تان می شود. اما اگر بطور نامناسب یا ناآگاهانه از آن استفاده کنید، ممکن است جایگزین بسیاری از فعالیت های مهم مانند تعامل رو در رو، وقت گذراندن با خانواده، بازی کردن در فضای بیرون، ورزش، زمان استراحت بدون استفاده از رسانه، و خواب شود.”

با والدین دیگر در ارتباط باشید

ویتنی پورت، یک شخصیت تلویزیونی، بعنوان بخشی از مجموعه “عاشق کودکم هستم، ولی” در کانال یوتیوبش صادقانه درمورد درگیری های خود و شوهرش با پسرشان می گوید. خوشبختانه، او تنها کسی نبود که می خواست درمورد رابطه ی فرزندش با تلویزیون و دیگر وسایل الکترونیکی صادقانه حرف بزند. مردم با گذاشتن پیام های تشویق کننده زیر ویدئو و گفتن داستان خودشان، حمایت خود را نشان دادند. “همه ی ما چالش های مشابهی داریم و به دنبال پیدا کردن تعادل مناسب هستیم. هردوی شما کارتان را فوق العاده انجام می دهید.” اگر با فضای مجازی راحت نیستید، بطور حضوری با والدین دیگر درمورد نکات و ترفندهای مربوط به این مسئله صحبت کنید.

فعلا فرزندتان را با وسایل الکترونیکی آشنا نکنید

اگر فرزندتان هنوز آنقدر جوان است که هنوز در معرض وسایل الکترونیکی زیادی قرار نگرفته است، سعی کنید فعلا اوضاع به همین منوال بماند. لِنت میگوید: “اگر کودکتان هنوز با وسایل الکترونیکی آشنا نشده، لطفا صبر کنید. اشکالی ندارد اگر به اعضای خانواده بگویید نباید به کودکتان بازی های ویدئویی هدیه بدهند. از همان بچگی این روال را در پیش بگیرید.”

5/5 - (4 امتیاز)
منبع
familyeducation.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا